Qilaq kirjutas:
Tasub ka meenutada, et tab on ka inglise keeles eelkõige sakk/välje, nii et seda ei saagi samastada card'iga.
taevakene, see oli näide selle kohta, et KUI oleks inglise keeles mõlemad
card, siis oleks segadus. muidugi ei saa neid samastada, aga näite võib sellise tuua. tegemist on mõttelise eksperimendiga, eksole. selle mõttelise eksperimendi analoogia põhjal võib aga väita, et ka eesti keeles tuleb sellest segadus, kui mõlemad on "kaart"...
Qilaq kirjutas:
Mul ei ole põhjust proua Ereltiga vaielda, sest ma austan teda väga ja olen temaga sama meelt. Homonüüme tuleb vältida, kui need põhjustavad segadust. WML-i kaardi ja brauseri kaardi puhul ei suuda ma näha segaduse tekkimise võimalust. Põhimõtteliselt on ikkagi tegemist ühe ja sama asjaga.
Erelt: "Lähedal seisvaid mõisteid tähistavate terminite mitmetähenduslikkus ongi oskuskeelt häiriv nähtus, millest peab võimaluse korral vabanema."
üks on WML element, teine on brauseri kasutajaliidese element. tegemist on lähedalseisvate mõistetega, aga termin on mõlema jaoks sama, seega on see täpselt see
case, millest Erelt räägib. sinu kommentaar?
Qilaq kirjutas:
Träm kirjutas:
udujutt. ala- ja ülediferentsimisel pole MITTE MINGIT PISTMIST teise valdkonna mõistete ja mõistete funktsionaalse kattuvusega. see on seotud ainult sellega, et kas terminit, millega mingit mõistet tähistatakse, on võimalik muuta kitsamaks või laiemaks -- ja kui on, siis kas sellel on mõtet... teise valdkonna mõistete ja funktsionaalse kattuvuse teema on hoopis seotud termini mõttekujutusliku sisu määramisega.
Udujutumeister, tundub, oled sa ise. Praegu sa üritad väita, et kui minu naabrimees peaks välja nägema nagu Träm - nägu on sarnane, kehakuju ka, riidedki samad nagu Trämil -, siis võiksin ma hoopis temaga edasi vaielda kaartide ja vahekaartide teemal, sest kuigi funktsionaalselt ei ole mu naabrimehel Trämiga midagi pistmist, näeb ta ju ometi samasugune välja ja järelikult ongi Träm.
ei ürita. ma ei väida mitte midagi meie vaidluse objekti kohta (st "kaardi" ja "vahekaardi" kohta), vaid selle kohta, et üle- ja aladiferentsimisl pole pistmist sellega, millest sa räägid. lühidalt, ma ütlen, et sa peaksid end terminoloogia-alaste mõistetega kurssi viima.
pealegi, ma pole nõus sinu arusaamaga, et vahekaartidel ja brauseri "tab"-idel pole funktsionaalset seost. sa ei pea seda mulle korrutama. selle üle pole meil minu arvates mõtet enam vaielda, me ei leia siin ühist keelt. ma vist juba pakkusin, et see tuleneb ilmselt mõtteviisi erinevusest, mis on ületamatu.
praegu on minu poolest kõne all termini mitmetähenduslikkus ja üle- ning aladiferentsitus.